top of page

Psykoterapi i bevægelse: Walk-and-Talk

  • Forfatters billede: Søren Chemnitz Frederiksen
    Søren Chemnitz Frederiksen
  • 14. maj
  • 3 min læsning

Opdateret: 26. maj

Psykoterapi forbindes traditionelt med en stol i et lukket rum, men hvad nu hvis terapien kunne foregå i bevægelse, under åben himmel? Walk-and-talk terapi, også kendt som udendørs terapi, er en innovativ tilgang, der kombinerer de traditionelle fordele ved samtaleterapi med den fysiske og mentale velvære, som naturen og bevægelse kan tilbyde.



Hvad er Walk-and-Talk?


Walk-and-talk terapi er psykoterapi, men under nogle anderledes rammer, hvor samtalen mellem klient og terapeut foregår udendørs, typisk under en gåtur i naturlige, relativt uforstyrrede omgivelser. I stedet for at sidde over for hinanden i et kontor, går klienten og terapeuten side om side og taler om de udfordringer og følelser, der er relevante for klienten. Denne tilgang kan bruges som et supplement til traditionelle terapiformer eller som den primære terapimetode.   


Hvorfor Walk-and-Talk?


  • Mindre formelt og mere afslappet: Mange oplever, at det udendørs miljø skaber en mere uformel og afslappet atmosfære sammenlignet med et traditionelt terapirum. Dette kan gøre det lettere at åbne op og dele svære tanker og følelser.   


  • Bevægelse fremmer tænkning: Den fysiske aktivitet ved at gå kan hjælpe med at "løsne op" for fastlåste tanker og følelser og fremme en dybere psykologisk bearbejdning. Den rytmiske bevægelse kan også virke beroligende og hjælpe med at reducere mental støj.   


  • Naturens helende kraft: At være i naturen har i sig selv en positiv indvirkning på vores mentale velvære. Forskning viser, at tid i naturen kan reducere stress, angst og forbedre humøret. Naturen kan også give en følelse af ro og nærvær.   


  • Side om side i stedet for ansigt til ansigt: Den sidevendte position under en gåtur kan for nogle føles mindre konfronterende og mere trygt end at sidde direkte over for terapeuten. 


  • Øget kropsbevidsthed: Walk-and-talk terapi kan hjælpe med at øge bevidstheden om, hvordan følelser manifesterer sig i kroppen. Kombinationen af fysisk bevægelse og samtale kan styrke forbindelsen mellem krop og sind.   


Hvornår giver det mening at anvende?


Walk-and-talk terapi kan være en god mulighed for dig, hvis du:


  • Føler dig utilpas eller angst i traditionelle terapiindstillinger: Hvis du har svært ved at sidde stille eller føler dig overvældet i et lukket rum, kan det udendørs miljø være mere behageligt.   


  • Kæmper med lav energi eller manglende motivation: Den fysiske aktivitet kan give et energiboost og hjælpe med at bryde en negativ spiral.   


  • Oplever angst forbundet med tankemylder: Naturens sanseindtryk kan hjælpe med at aflede opmærksomheden fra negative tanker og skabe et mere roligt sind.   


  • Har brug for at "komme videre" eller føler dig fastlåst: Den bogstavelige fremadgående bevægelse kan symbolisere fremskridt og hjælpe dig med at føle, at du bevæger dig i den rigtige retning.   


  • Nyder at være udendørs og føler dig forbundet med naturen: Hvis du i forvejen finder ro og glæde i naturen, kan det være et naturligt og givende terapiform for dig.   


  • Ønsker at kombinere fysisk aktivitet med mental sundhed: Walk-and-talk terapi giver dig mulighed for at drage fordel af begge dele på samme tid.   


Hvad kan du forvente?


En typisk walk-and-talk session starter med en kort indledende samtale, hvor du og din psykolog sætter intentionen for dagens gåtur. Herefter begynder I at gå i et tempo, der passer dig, mens samtalen flyder naturligt. Terapeuten vil guide samtalen med åbne spørgsmål og aktiv lytning, ligesom i traditionel terapi. Der kan også være mulighed for at reflektere over omgivelserne og bruge naturen som inspiration i samtalen. Sessionen afsluttes med en kort opsummering og refleksion.   


Ved at kombinere samtaleterapi med naturens beroligende effekt og den fysiske aktivitet ved at gå, kan denne tilgang åbne op for nye perspektiver og fremme både mental og fysisk velvære. Hvis du er nysgerrig på at prøve en anderledes form for terapi, kan walk-and-talk måske være noget for dig - eller muligvis være værd at afprøve.

Comments


Kontakt

Kontakt mig gerne på sms eller mail. Dette er hurtigst, da jeg ikke besvarer opkald, når jeg sidder med klienter.

Jeg bestræber mig på at svare inden for 24 timer.

Psykolog Søren C. Frederiksen

Klinikkens bygning

Noorlernut 10, 003

Box 398

3900 Nuuk

+299 598408

Kontakt@psykologen.gl

  • Facebook

Tak for din besked!

Autoriseret psykolog, Cand. Psych. Aut., Søren C. Frederiksen / Noorlernut 10, 003 / Box 398 / 3900 Nuuk / Mobil +299 598408 / Mail: Kontakt@psykologen.gl

bottom of page