top of page
Forfatters billedeSøren Chemnitz Frederiksen

Supervision er faglig og personlig udvikling

Opdateret: 27. nov.

Supervision er et vigtigt element i mange professioner, der involverer kontakt med klienter, kunder eller patienter. Det er en struktureret proces, hvor en supervisor guider og støtter en supervisand (modtageren af supervisionen) i at reflektere over og forbedre sin praksis. Supervision handler om at skabe et rum for læring og refleksion, hvor supervisanden kan få sparring på konkrete cases og problemstillinger, udvikle sine faglige kompetencer og metoder, øge sin bevidsthed om egne styrker og udfordringer, forebygge stress og udbrændthed og styrke sin professionelle identitet og etik.



Det er vigtigt at understrege, at supervision ikke er terapi, mentorskab eller coaching, selvom der kan være overlap. Fokus i supervision er på den professionelle rolle og praksis, ikke på supervisandens personlige udfordringer (siden dette ville høre bedre til i et terapirum).


Supervision er relevant for en bred vifte af fagpersoner, der arbejder med mennesker. Eksempelvis psykologer, psykiatere, psykoterapeuter, socialrådgivere, lærere, sygeplejersker, pædagoger og ledere.


Normalt laves der en supervisionsaftale med en fast supervisor, som løber over en lidt længere periode, så aftalen kan tilbyde supervisanden kontinuerlig støtte og udvikling.


Der findes forskellige former for supervision, men to af de mest almindelige er individuel supervision og gruppesupervision. I individuel supervision er der fokus på den enkeltes behov og udfordringer. Det giver mulighed for at gå i dybden med specifikke cases og problemstillinger og skabe en tryg og fortrolig relation til supervisor. Gruppesupervision giver derimod mulighed for at lære af andres erfaringer, få forskellige perspektiver på sin praksis og udvikle et fagligt fællesskab. Gruppen kan fungere som en støtte og inspiration til at håndtere udfordringer og udvikle sig professionelt.


For at få en bedre fornemmelse af, hvad supervision kan indeholde, får du her nogle eksempler på det (det er tænkte eksempler og ikke en beskrivelse af konkrete cases):


Eksempel 1


Lad os forestille os en lærer, der arbejder med børn og unge, som oplever angst. I supervisionen kan læreren præsentere en case om et barn med social angst og drøfte forskellige interventioner og strategier med supervisor. Supervisor kan bidrage med sin viden og erfaring, stille spørgsmål, der udvider lærerens perspektiv, og hjælpe læreren med at reflektere over egne reaktioner og følelser i arbejdet med barnet.


Eksempel 2


En gruppe sygeplejersker på en kræftafdeling oplever udfordringer med at håndtere de svære følelser, der opstår i mødet med patienter og pårørende i livets sidste fase. De deltager i gruppesupervision. I supervisionen kan sygeplejerskerne dele deres erfaringer, bearbejde vanskelige følelser og udvikle strategier til at håndtere de emotionelle belastninger i deres arbejde. Gruppen kan også drøfte etiske dilemmaer og udfordringer i forhold til at yde den bedst mulige pleje og omsorg til patienter og pårørende i en svær tid.


Eksempel 3


En plejemedarbejder på et plejehjem oplever frustration og afmagt i mødet med en beboer med demens, der udviser udadreagerende adfærd. Plejemedarbejderen deltager i individuel supervision hos en psykolog for at få hjælp til at forstå beboerens adfærd og udvikle nye handlemuligheder. I supervisionen kan plejemedarbejderen reflektere over sine egne reaktioner og følelser i situationen og få støtte til at håndtere de udfordringer, der er forbundet med at yde pleje og omsorg til mennesker med demens.


Dit faglige og etiske kompas


Supervision er et uvurderligt redskab til at styrke dine faglige og etiske færdigheder i dit arbejde med klienter, patienter eller brugere. Det er et rum til refleksion, læring og udvikling, hvor du kan få sparring på dine arbejdsopgaver og udfordringer.


Dog er det vigtigt at vide, at supervision er ikke en platform for at lufte frustrationer over din arbejdsplads eller organisation.


Selvom det er vigtigt at have et sted at tale om arbejdsrelaterede udfordringer, er supervisionen dedikeret til at forbedre din faglige praksis og etiske dømmekraft.

Har du brug for at tale om organisatoriske problemer, utilfredshed eller konflikter på arbejdspladsen, er det mere relevant at henvende sig direkte til sin leder, HR, tillidsrepræsentanten eller at deltage i medarbejdermøder.


Supervision handler om at styrke dig i din faglige rolle, så du kan yde den bedst mulige service til dem, du arbejder med.


Jeg håber, at dette indlæg har hjulpet med at give en forståelse for, hvad et supervisionsrum kan tilbyde forskellige faggrupper.


Kontakt mig gerne for at høre mere om, hvordan supervision kan styrke din faglige og personlige udvikling.


Husk at supervision er en investering i din og dine medarbejderes faglighed og trivsel!

22 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page