At vende tilbage til arbejdet efter en stresssygemelding kan være en udfordrende proces for alle mennesker. Det er vigtigt at gøre det gradvist og med omtanke for at undgå tilbagefald.
Her er nogle punkter at overveje baseret på psykologisk forskning og praksis:
1. Skab en individuel plan:
Der findes ingen "one-size-fits-all" løsning. Din tilbagevendelsesplan skal være skræddersyet til dine behov og situation. Tag højde for din diagnose, symptomer, arbejdsmiljø og de specifikke arbejdsopgaver (Dalgaard et al., 2017).
2. Gå gradvist frem:
En gradvis tilbagevenden er ofte den bedste strategi. Start med at arbejde et par timer om dagen eller et par dage om ugen og øg gradvist arbejdstiden. Vær fleksibel og juster planen efter dit behov (Dalgaard et al., 2017). Du kan nederst i dette blogindlæg se et eksempel på, hvordan en tilbagevendelsesplan til arbejdet kan se ud.
3. Fokuser på mestring:
Identificer dine ressourcer og styrker. Fokuser på det, du kan mestre, og skab positive oplevelser på arbejdspladsen - i takt med at du vender roligt tilbage. Lær mestringsstrategier til at håndtere stress og udfordringer i arbejdslivet.
4. Kommuniker åbent:
En åben og ærlig dialog mellem dig, din leder og eventuelt en behandler er afgørende. Sørg for klare forventninger til arbejdsopgaver, arbejdstid og kommunikation. (Ladegaard et al., 2017)
5. Find støtte i dit netværk:
Søg støtte hos familie, venner og kolleger. Et støttende privat- og arbejdsmiljø, hvor du føler dig tryg og velkommen er vigtigt for en vellykket tilbagevenden (Ladegaard et al., 2017).
6. Forebyg tilbagefald:
Identificer risikofaktorer for tilbagefald, og arbejd på dine strategier til at håndtere dem. Overvej stresshåndteringsteknikker og mindfulness (Netterstrøm & Bech, 2010).
7. Husk restitution:
Prioriter restitution og søvn. Lange arbejdstider kan føre til utilstrækkelig restitution, hvilket kan have negative konsekvenser for dit helbred (Härmä, 2006). I dette tilfælde skal du overveje, at "lange arbejdstider" kan være relativt lidt i forhold til, hvad du normalt plejer at arbejde.
8. Overvej naturbaseret rehabilitering:
Forskning viser, at naturbaseret rehabilitering kan bidrage til en hurtigere tilbagevenden til arbejdet (Grahn et al., 2017). Det kan være afgørende at bruge den natur, du har tilgængelig i din heling.
Eksempel på en tilbagevendelsesplan:
Dette er et eksempel, som understreger vigtigheden af, at man vender tilbage i et hjælpsomt tempo under kontinuerlig dialog med sin leder.
Husk: At vende tilbage til arbejdet efter stress er en lang proces. Vær tålmodig og hold i mente, at det vigtige ikke er at vende hurtigt tilbage, men stærkt tilbage.
Comments